Omgangsregels Forum

Omgangsregels Inclusie Forum van de Coalitie voor Inclusie

Versie: juni 2024. 

Samenvatting in eenvoudige taal:

De omgangsregels zijn afspraken hoe we met elkaar om gaan op het Inclusie Forum. Alle gebruikers van het Inclusie Forum moeten zich hier aan houden. Deze regels zijn er zodat iedereen gelijk behandeld wordt. Dit zorgt voor een open sfeer waarin we elkaar kunnen vertrouwen. Het bestuur van Stichting Inclusie Nederland stelt deze omgangsregels vast. De omgangsregels gelden vanaf het moment dat de gebruiker zich aanmeld op het Inclusie Forum. Het bestuur heeft het recht om omgangsregels te veranderen of in te trekken. 

 

Dit is een samenvatting van de regels hoe we met elkaar om gaan:

  • Iedereen is gelijk. Er wordt geen verschil gemaakt tussen mensen vanwege hun huidskleur, mening, taal of geloof.
  • Op het Inclusie Forum vinden we deze waarden belangrijk:
    • Inclusief: iedereen doet mee.
    • Toegankelijk: het is voor iedereen mogelijk om mee te doen.
    • Onafhankelijk: zonder invloed van iemand anders.
    • Verbinden: mensen met elkaar in contact brengen, zodat het makkelijk is om samen te werken.
  • Iedere gebruiker is open in wat hij of zij doet. Het is duidelijk en begrijpelijk.
  • Iedere gebruiker mag zijn eigen mening hebben en zijn eigen mening opschrijven.
  • Je houdt rekening met de privacy van andere gebruikers. Je deelt de informatie die je op het Inclusie Forum leest niet zomaar met andere mensen die geen gebruiker zijn van het Inclusie Forum. We gaan in vertrouwen met de informatie van elkaar om.
  • Als iemand zich niet netjes gedraagt, dan kan je elkaar daar op aanspreken. Of je kan het melden door een e-mail te sturen aan info@coalitievoorinclusie.nl 
  • De Nederlandse wetgeving is geldig voor gebruikers om na te leven op het Inclusie Forum.

 

Op het Inclusie Forum zijn de volgende dingen niet toegestaan:

  • Activiteiten aanbieden om winst te maken of om aan andere mensen geld te verdienen. Tenzij hier duidelijke afspraken over zijn gemaakt met het bestuur van Stichting Inclusie Nederland (via e-mail info@coalitievoorinclusie.nl).
  • Agressief of bedreigend naar elkaar reageren. Zowel lichamelijke agressie als agressie via woorden is niet toegestaan.
  • Seksuele opmerkingen of seksueel gedrag is niet toegestaan. Dit zijn dingen laten zien of dingen doen die met lichamelijke liefde te maken hebben. Ook is het verboden om iemand fysiek aan te raken met een seksueel doel.
  • Schade aanbrengen aan het Inclusie Forum is niet toegestaan. Zoals e-mails te verzenden naar groepen mensen of door internet sites te delen die niet netjes zijn.

 

Alle regels gelden voor de tijd dat je lid bent van het Inclusie Forum en 6 maanden na het stoppen op het Inclusie Forum. Houdt iemand zich niet aan de regels? Dan moet je een e-mail sturen aan info@coalitievoorinclusie.nl. Het bestuur van Stichting Inclusie Nederland krijgt deze e-mail ook. Als een gebruiker van het Inclusie Forum zich na maximaal 2 (schriftelijke) waarschuwingen niet aan de regels houdt, dan kan iemand verwijderd worden van het Inclusie Forum. Hiervan krijgt de gebruiker een schriftelijke bevestiging.

 

Is deze gebruiker het daar niet mee eens? Dan kan hij dit laten weten. Hier heeft de gebruiker 4 weken de tijd voor. De tijd gaat in op de dag dat de gebruiker de e-mail heeft ontvangen dat de gebruiker verwijderd is van het Inclusie Forum. Stuur een e-mail naar: info@coalitievoorinclusie.nl. Het bestuur geeft binnen 4 weken reactie.

 

In dit document staan soms moeilijke woorden. Achteraan staat een begrippenlijst. Daar worden moeilijke woorden uitgelegd.

 

Introductie

Deze omgangsregels hebben betrekking op alle gebruikers van het Inclusie Forum. Het Inclusie Forum is bedoeld voor uitwisseling over inclusieonderwerpen voor mensen met een beperking. Het VN-verdrag Handicap vormt hierbij het kader.

 

Het uitgangspunt is dat iedereen binnen de Coalitie voor Inclusie en het Inclusie Forum, zich op de hierna gestelde manier naar anderen mensen dient te gedragen.

 

In de omgangsregels staan de volgende onderdelen:

  1. Doelstelling
  2. Inleiding
  3. Beginselverklaring
  4. Kernwaarden
  5. Functionele en niet-functionele gedragingen
  6. Gewenste gedragingen
  7. Ongewenste gedragingen
  8. Overige bepalingen
  9. Procedure voorschriften
  10. Preventie
  11. Algemeen

 

Aan het eind van dit document staat een begrippenlijst. Hierin worden de moeilijke woorden in simpele taal uitgelegd.

 

1.     Doelstelling

Deze omgangsregels geven de beschrijving van hoe gebruikers van het Inclusie Forum gevraagd worden zich te gedragen, ten opzichte van elkaar, zowel als ten opzichte van anderen. 

 

De omgangsregels zijn gericht op het bestrijden en voorkomen van discriminatie en draagt bij tot dialoog en de integriteit van de Coalitie voor Inclusie. Onder discriminatie verstaat men het benadelen van mensen of groepen (meestal minderheden) op basis van uiteenlopende kenmerken zoals afkomst, ras, geboorteland, geloof, politieke of religieuze overtuigingen, sociale gewoonten, sekse, seksuele geaardheid, taal, handicap, leeftijd, enzovoort. Discriminatie veronderstelt echter niet alleen een afzonderlijke behandeling, maar ook het ontbreken van rechtvaardiging voor deze aparte behandeling.

 

De stichting Inclusie Nederland is de rechtspersoon voor de Coalitie voor Inclusie. Het bestuur van de stichting beoogt volgens de statuten o.a. de inclusieve samenleving dichterbij te brengen door positieve verbindingen tussen mensen, organisaties, initiatieven, overheden en anderen die staan voor inclusie.

 

2.         Inleiding

Deze omgangsregels hebben betrekking op de gebruikers van het Inclusie Forum. Het uitgangspunt is dat iedereen binnen het Inclusie Forum, zich op de hierna gestelde manier naar anderen mensen dient te gedragen.

 

De omgangsregels bevatten zowel het doen als nalaten van gedragingen. Het eerste deel omschrijft de gewenste gedragingen. Het tweede deel geeft de ongewenste gedragingen weer, om mensen te beschermen tegen onredelijke en ontoelaatbare gedragingen. In het derde deel worden procedurevoorschriften weergegeven. Tot slot worden afspraken gericht op preventie genoemd.

 

3.         Beginselverklaring

Artikel 1. Coalitie voor Inclusie maakt geen onderscheid van welke aard ook, ten aanzien van ras, huidskleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke- of andere overtuiging, nationale- of sociale afkomst, eigendom, geboorte- of andere status.

 

4.         Kernwaarden

Artikel 2. De gebruiker van het Inclusie Forum wordt geacht zich te kunnen vinden in, cq te conformeren aan de kernwaarden van de Coalitie voor Inclusie. De kernwaarden zijn: inclusie, toegankelijk, onafhankelijk, verbinden en samenwerken. Het VN-verdrag Handicap is hierin leidend. 

 

5.         Functionele en niet-functionele gedragingen

Artikel 3. De gebruiker van het Inclusie Forum wordt geacht onderscheid te kunnen maken tussen functionele en niet-functionele gedragingen. Een functionele relatie van de gebruikers van het Inclusie Forum onderling of met derden voldoet aan de volgende criteria:

  • De gebruiker handelt vanuit de kernwaarde.
  • De gebruiker handelt zelfbewust, zij is zich bewust van zijn gedrag.
  • De gebruiker is transparant in zijn handelen; wat zij doet is inzichtelijk.
  • De gebruiker respecteert de mening van de ander en laat iedereen in diens waarde. Ook al ben je het soms niet met elkaar eens.
  • Het vertrouwelijke karakter van de relatie tussen gebruikers van het Inclusie Forum mag niet worden geschaad. 
     

6.         Gewenste gedragingen

A. Fatsoensnormen

Artikel 4. De gebruiker van het Inclusie Forum zal zich in gedrag, voorkomen en handelen zodanig presenteren dat recht wordt gedaan aan het uitgangspunt van een respectvolle benadering.

 

Onder fatsoensnormen worden de geschreven en ongeschreven gedragsregels verstaan, die bijdragen aan voor iedereen herkenbare en voorspelbare omgangsvormen (de manier waarop men met elkaar omgaat). Uitgangspunt hiervoor vormen de binnen de Nederlandse beschaving algemeen geaccepteerde fatsoensnormen. 

 

Op de tweede plaats beoogt het handelen volgens fatsoensnormen het onderkennen en respecteren van de aanwezigheid van anderen. 

 

Gebruikers van het Inclusie Forum hebben onderling het recht elkaar op hun omgangsvormen aan te spreken indien de fatsoensnormen worden veronachtzaamd. Het is de taak van gebruikers van het Inclusie Forum om een evenwicht te vinden tussen de verschillende (door religie of cultuur bepaalde) fatsoensnormen. Ook hier geldt als uitgangspunt de binnen de Nederlandse beschaving algemeen geaccepteerde fatsoensnormen.

 

B. Morele normen

Artikel 5. De gebruiker van het Inclusie Forum handelt op basis van respect voor de emotionele, culturele en fysieke integriteit van anderen. Ieder gedrag dat de ander in zijn integriteit aantast is niet toegestaan. Uitgangspunt vormt de in de Nederlandse samenleving aanvaarde morele normen, danwel grondrech­ten, zoals daar zijn;

  • iedere vorm van discriminatie op welke grond dan ook is verboden;
  • elke gebruiker heeft het recht om zijn of haar mening schriftelijk, danwel mondeling kenbaar te maken;
  • elke gebruiker heeft recht op de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer;
  • een ieder dient de onschendbaarheid van andermans lichaam in acht te nemen.

 

Deze normen betreffen deels het vertonen van gewenst gedrag. Gebruikers moeten elkaar aanspreken bij veronachtzaming daarvan zonder dat daarmee het wederzijds respect en een ieders gelijkwaardigheid teniet gedaan wordt.

 

C. Normen

Artikel 6. De gebruiker handelt vanuit het kader van de Coalitie voor Inclusie, maar wel op persoonlijke titel. 

 

Artikel 7. De gebruiker van het Inclusie Forum bewaakt en geeft uitvoering aan de privacyvoorwaarden, de omgangsregels en de gedragscode VN-ambassadeurs van de Coalitie voor Inclusie. Zij gaat integer om met informatie van gebruikers van het Inclusie Forum. 

 

D. Wet- en regelgeving

Artikel 8. De Nederlandse wetgeving is van toepassing en de gebruiker van het Inclusie Forum wordt geacht de relevante bepalingen na te leven. Bij het vermoeden van een strafbaar feit door derden dient het bestuur van Stichting Inclusie Nederland te worden geïnformeerd via info@coalitievoorinclusie.nl, waarna in overleg met bestuur aangifte kan worden gedaan.

 

7.       ONGEWENSTE GEDRAGINGEN

A.        Commercieel gedrag

Artikel 9. De gebruiker gaat in principe niet in op en neemt zelf geen initiatief tot commerciële gedragingen jegens derden; behalve onder strikte voorwaarden. Afspraken hierover moeten eerst de nadrukkelijke toestemming hebben van het bestuur van Stichting Inclusie Nederland. Hiervoor moet een e-mail gestuurd worden aan info@coalitievoorinclusie.nl 

 

Gebruikers moeten behoed worden voor commerciële uitbuiting en tevens dient ervoor gewaakt te worden dat de verhouding onderling wordt verstoord als gevolg van commercieel gedrag. Het toelaatbare van commerciële handelingen dient steeds te worden getoetst. 

 

Ten eerste mag er geen twijfel bestaan over de functionaliteit van de handeling. Indien het vermoeden van niet- functioneel commercieel gewin bestaat, moet de gebruiker of derde partij de functionaliteit kunnen aantonen.

 

Ten tweede mogen de baten van commerciële handelingen niet ten goede komen aan individuele gebruiker, maar enkel direct aan Coalitie voor Inclusie zelf. De opbrengsten mogen dus niet ten goede komen aan de individuele gebruiker. 

 

B.       Agressief gedrag: verbaal en fysiek geweld

Artikel 10. De gebruiker van het Inclusie Forum gaat in principe niet in op en neemt zelf geen initiatief tot agressieve gedragingen jegens elkaar of derden. 

 

Onder agressief gedrag verstaan we het niet geaccepteerd verbaal aanvallend geweld. Met verbaal geweld wordt onder meer gedoeld op intimideren, kleineren, chanteren, beledigen, bedreigen, treiteren, schelden, vloeken van een ander. In beginsel is elke vorm van verbaal geweld van gebruikers van het Inclusie Forum ontoelaatbaar.

 

C.        Seksuele intimidatie en seksueel misbruik

Artikel 11. De gebruiker van het Inclusie Forum gaat niet in op en neemt zelf geen initiatief tot seksuele gedragingen. Bespreking van onderwerpen op het vlak van seksualiteit, mits die functioneel zijn, zijn toegestaan.

 

Onder seksueel misbruik wordt hier verstaan; iedere vorm van seksueel getinte aandacht in verbale, non-verbale zin jegens derden. Het betreffen aldus ongewenste opmerkingen en gebaren van seksuele aard. Elke vorm van seksuele intimidatie is nadrukkelijk verboden. 

 

8.         OVERIGE BEPALINGEN

Artikel 12. Alle bepalingen in deze omgangsregels gelden voor de duur van het lidmaatschap en voor een periode van 6 maanden na beëindiging ervan.

 

Artikel 13. De gebruiker van het Inclusie Forum beschermt het Inclusie Forum tegen schade. Het gebruiken van het Inclusie Forum voor het (door-)sturen van kettingbrieven, e-mails met reclamedoeleinden of dergelijke is verboden. Ook het verzenden van e-mails of het verwijzen naar internetsites, die als aanstootgevend, kwetsend, intimiderend, obsceen of vulgair kunnen worden beschouwd is nadrukkelijk verboden 

 

A. Gemoedsbezwaren  en integriteitproblemen 

Onderschrijving van de bepalingen van deze omgangsregels laat de mogelijkheid open voor individuele gebruikers om incidenteel wegens persoonlijke redenen niet te handelen volgens deze omgangsregels.

9.         PROCEDURE VOORSCHRIFTEN

A. Meldingsprocedure

  1. Voor alle gebruikers van het Inclusie Forum geldt een meldingsplicht van het niet naleven van de bepalingen van deze omgangsregels door gebruikers van het Inclusie Forum. Dit kan door een e-mail te sturen naar: info@coalitievoorinclusie.nl
  2. Een melding wordt schriftelijk gedaan en kan komen van:
    1. een gebruiker van het Inclusie Forum;
    2. derden.
  3. Klachten over of signalen van het niet naleven an de omgangsregels door een gebruiker van het Inclusie Forum moeten worden gemeld bij het bestuur van Stichting Inclusie Nederland. De bepalingen van de klachtenregeling VN-ambassadeurs kunnen hierbij van toepassing zijn.

 

B. Onderzoek

Naar aanleiding van een klacht over of signalen van commercieel, agressief gedrag, seksueel misbruik of ander niet-functioneel gedrag dient het bestuur te worden geïnformeerd.

  • Als er onderlinge problemen zijn, die niet zelf opgelost kunnen worden en die de gebruiker persoonlijk schaden, wordt hulp gevraagd bij de Coalitie voor Inclusie.
  • Wanneer een gebruiker van het Inclusie Forum zich na maximaal twee (schriftelijke) waarschuwingen niet aan deze gedragsregels houdt, en/of dat er duidelijk sprake is van schade aan op het persoonlijke vlak, en/of aan de beeldvorming van de Coalitie voor Inclusie, en/of aan het Inclusie Forum, zal het bestuur van Stichting Inclusie Nederland besluiten om de betreffende gebruiker van het Inclusie Forum met onmiddellijke ingang uit de registratie te halen. 
  • De gebruiker van het Inclusie Forum wordt daarvan schriftelijk in kennis gesteld door het bestuur Stichting Inclusie Nederland. 
  • Tevens wordt het lidmaatschap / toegang van door de Coalitie voor Inclusie beheerde groepen op sociale media en het Inclusie Forum ingetrokken en toegang ontzegd. 
  • De gebruiker van het Inclusie Forum kan tegen het besluit bezwaar maken via een email aan info@coalitievoorinclusie.nl. Dit bezwaar dient uiterlijk 4 weken nadat het besluit aan de of gebruiker van het Inclusie Forum bekend is gemaakt in het bezit zijn van het bestuur van Stichting Inclusie Nederland. Het bestuur zal hier binnen 4 weken na ontvangst van het bezwaar een reactie op geven.

10.       PREVENTIE

Ten aanzien van niet-functioneel gedrag wordt een preventief beleid gevoerd. De volgende maatregelen worden in dit kader genomen:

  • Er wordt (minimaal 1x per jaar) aandacht besteed aan deze omgangsregels;
  • Nieuwe gebruikers van het Inclusie Forum worden geïnformeerd over het beleid inzake de omgangsregels en ondertekenen deze digitaal voor gezien en akkoord;
  • Minimaal eens per drie jaar worden de omgangsregels herzien, dan wel eerder indien nodig. 

 

11.       ALGEMEEN

Artikel 14. Het bestuur van Stichting Inclusie Nederland stelt deze omgangsregels vast. Deze omgangsregels gelden tot het moment dat deze gewijzigd of ingetrokken wordt.

 

 

Begrippenlijst

 

A

Aanstootgevend: je gedrag of kleding is storend voor andere mensen.

Aard: de manier waarop jij over dingen denkt.

Afkomst: waar je vandaan komt, wie je familie is. 

Afzonderlijke behandeling: een stuk dat apart wordt besproken en behandeld.

Algemeen geaccepteerde fatsoensnormen: je netjes gedragen.

 

B

Beginselverklaring: dit is een oprichtingstekst waarin redenen, bepalingen en principes over de oprichting van een vereniging staan.

Beheerde groepen: dit zijn online groepen waar iemand in de gaten houdt of iedereen zich aan de regels houdt.

Beleid: de manier waarop een groep mensen met elkaar dingen organiseert en dit opschrijft.

Benadelen: iets doen dat niet goed is voor een ander.

Beoogt: dat wat je wilt of van plan bent.

Beschouwen: bekijken met een doel.

Bestrijden: stellen dat iets niet juist is.

Bewust zijn van: weten dat….

 

C

Coalitie voor Inclusie: een groep mensen werkt samen met als doel een inclusieve samenleving.

Commercieel gedrag: iets doen om winst te maken. 

Commerciële gedragingen jegens derden: iets doen om aan andere mensen te verdienen.

Commerciële uitbating: anderen benadelen en daardoor zelf geld verdienen. 

Conformeren: bevestigen om je aan iets te houden.

Criteria: redenen om je aan een afspraak te houden.

Cq: dat wil zeggen.

 

D

Derden: andere mensen waarmee jij geen direct contact hebt.

Dialoog: gesprek. Kan ook digitaal via IT.

Discriminatie: mensen of groepen die anders zijn minder goed behandelen.

Doelstelling: de reden waarom je iets doet, wat je doel is.

 

E

Evenwicht: iets dat door iedereen als goed wordt ervaren.

 

F

Fatsoensnormen: de manier waarop je met anderen hoort om te gaan.

Functionaliteit van de handeling: de reden of het nut waarom je iets doet.

Functionele en niet-functionele gedragingen: je gedragen zoals het hoort (functionele gedragingen) en je niet gedragen zoals het hoort (niet-functionele gedragingen).

Functionele relatie: een samenwerking waar iedereen nut van heeft.

 

G

Geacht worden om: je hoort … te doen of te zeggen.

Gelijkwaardigheid: er is geen verschil. 

Gemoedsbezwaren: je wilt iets liever niet omdat het niet goed voelt 

Geschaad: iemand heeft schade ondervonden.

Gewenste gedragingen: de manier waarop je je hoort te gedragen.

Grondrech­ten: rechten die gelden voor alle mensen.

 

H

Handicap: beperking of stoornis.

Herzien: opnieuw bekijken en mogelijk veranderen.

Het toelaatbare van commerciële handelingen: sommige zakelijke activiteiten zijn toegestaan.

 

I

In beginsel: als uitgangspunt.

Incidenteel: af en toe.

Inclusieve samenleving: een groep van mensen waar iedereen welkom is en mee kan doen.

In gedrag, voorkomen en handelen zodanig presenteren: iemand die zich netjes gedraagt, er netjes uit ziet en geen rare dingen doet als hij met anderen omgaat.

Integriteit/ integer: betrouwbaarheid. Iemand is betrouwbaar.

Integriteitproblemen: iemand lijkt niet betrouwbaar te zijn.

Intimiderend: door je gedrag anderen angstig maken.

Inzichtelijk: duidelijk, begrijpelijk.

 

J

Jegens elkaar: naar elkaar toe. 

 

K

Kader: de manier waarop je een plan maakt en presenteert.

Kenmerken: eigenschappen.

Kernwaarden: wat je gelooft en waar je je veilig bij voelt. Hoe je in het leven staat. wat jou drijft.

Kettingbrieven: brieven die, zonder de toestemming van de schrijver, worden doorgestuurd om geld te verdienen.

Klachtenregeling: de manier waarop je een klacht kunt indienen en hoe die verwerkt wordt.

Kwetsend: iets zeggen of doen waardoor je iemand pijn doet.

 

L

Laat iedereen in diens waarde: geef alle mensen de ruimte om zichzelf te zijn en respecteer dat. 

Lidmaatschap: tegen betaling lid worden van een club of organisatie.

 

M

Maatregelen: officiële handelingen.

Meldingsprocedure: de manier waarop iets gemeld (gesproken of geschreven) wordt.

Meldingsplicht: een feit dat je moet melden.

Minderheden: groepen van mensen die kleiner zijn in aantal.

Morele normen: de manier waarop regels worden toegepast.

 

N

Nadrukkelijke toestemming: schriftelijk of met getuigen zeggen dat je iets goed vindt.

Naleven van bepalingen: het accepteren van en je gedragen zoals is bepaald.

Nederlandse beschaving: wat in Nederland als goede omgangsvormen wordt gezien.

Niet-functioneel commercieel gewin: zakelijk winst maken op een plaats waar dat niet hoort.

Non-verbaal: niet met woorden dus schriftelijk.

 

O

Obsceen: onjuist gedrag waar mensen zich ongemakkelijk bij voelen.

Omgangsregels: regels die aangeven hoe je met elkaar moet omgaan.

Omgangsvormen: de manier waarop je met elkaar moet omgaan.

Onafhankelijk: zonder invloed van iemand anders.

Onderkennen: begrijpen.

Onderscheid: verschil.

Onder strikte voorwaarden: het mag wel maar dan alleen als je bepaalde regels volgt.

Ongewenste gedragingen: iets doen dat niet netjes is.

Onmiddellijke ingang: vanaf nu, direct.

Onschendbaarheid: je kunt niet worden aangesproken als je iets fout doet.

Ontoelaatbaar: niet toegestaan.

Op persoonlijke titel: jij bent alleen verantwoordelijk voor een uitspraak of handeling.

Overige bepalingen: andere bepalingen die nu niet genoemd worden.

 

P

Persoonlijk schaden: een persoon benadelen of pijn doen.

Preventie: het voorkomen van.

Preventief beleid: op deze manier wil men problemen voorkomen.

Politieke of religieuze overtuigingen: de manier waarop jij over de politiek of het geloof denkt.

Procedure voorschriften: regels waaraan de uitvoering van iets moet voldoen.

 

R

Recht: iets dat geldt voor jou.

Rechtspersoon: een organisatie die wettelijk kan optreden alsof het om een persoon gaat met alle rechten en plichten.

Rechtvaardiging: aangeven waarom iets zo is of waarom je het doet.

Registratie: het noteren van iemands persoonlijke gegevens.

Relevante bepalingen: zaken die belangrijk zijn om je aan te houden.

Respecteert de mening van de ander: je accepteert dat anderen anders denken over iets dan jij.

Respectvolle benadering: je maakt contact maar houdt rekening met de gevoelens van anderen.

Respect voor de emotionele, culturele en fysieke integriteit: iedereen handelt op basis van respect voor de emotionele, culturele en fysieke integriteit van anderen.

 

S

Schriftelijk in kennis gesteld: door een brief of mail laten weten.

Sekse: man, vrouw of onzijdig persoon.

Seksuele aard: houden van je eigen sekse of een andere.

Seksuele geaardheid: houden van je eigen sekse of een andere.

Seksuele gedragingen: dingen doen of zeggen die met lichamelijke liefde te maken hebben.

Seksueel getinte aandacht: iemand aandacht geven met een seksueel doel.

Seksuele intimidatie: iemand bang maken omdat je iets seksueels wilt.

Seksueel misbruik: iemand fysiek aanraken met een seksueel doel wat de ander niet wil.

Sociale gewoonten: de manier waarop je in een groep met elkaar omgaat.

Statuten: hierin staan de interne regels en afspraken van de rechtspersoon

Stichting Inclusie Nederland: Een organisatie die geen winst maakt en werkt aan Inclusie in Nederland. De stichting is de organisatie achter de Coalitie voor Inclusie.Status: toestand. Hoe ver je er mee bent.

 

T

Tegen het besluit bezwaar maken: laten weten dat je het niet eens bent met iets dat besloten is.

Toegang ontzegd: je mag er niet meer bij of in komen.

Transparant: helder, duidelijk. Bijvoorbeeld een tekst.

 

U

Uitgangspunt: het startpunt. 

 

V

Verbaal: met gesproken taal.

Verbinden: mensen met elkaar in contact brengen.

 

VN-ambassadeur: iemand die zich aangemeld heeft als vertegenwoordiger voor het VN-verdag voor mensen met een beperking.

VN-verdrag Handicap: de Verenigde Naties hebben met hun leden landen een verdrag gesloten over de rechten van mensen met een beperking.

Vermoeden: niet zeker weten, je denkt dat iets zo is.

Vermoeden van een strafbaar feit: je denkt dat iemand iets gedaan heeft dat strafbaar is maar je weet het niet zeker.

Veronachtzaamd/ veronachtzaming: je let niet goed op iets of iemand.

Veronderstellen: je neemt aan dat iets zo is.

Vertonen van gewenst gedrag: je weet hoe je je netjes moet gedragen.

Vertrouwelijke karakter: iets dat je leest of hoort en waarvan je weet dat het niet voor anderen bestemd is en wat je niet aan anderen vertelt of stuurt.

Vulgair: iets dat niet netjes is. Dit kan praten over of handelen zijn.

 

W

Wederzijds respect: twee mensen hebben een eerlijke relatie met elkaar.

 

Z

Zelfbewust: iemand die weet wat hij wil en kan en dat laat zien of horen.